peRmata penyeRi.. =)

Monday, 8 August 2011

Malu beRtanya alamatnya tak tahu la..

A’uzubillahi minasy syaithonir rojiim..

Bismillah hirrahmanirrahim..

Hari ni da masuk hari ke 8 kita sume berpuasa (terkecuali kepada yang da  tak tersengaja ponteng tu hehe)..
Hari ni macam biasa berbuka degan kawan2 .. masih tidak berkesempatan berbuka dengan family tercinta hmm sedih sangat :( .. (nasib ada jugak kawan2 kan huhu..tq ea korang hee) ..ni la nasib seorang perantau kan..haha.. apa2 pun aku mesti tabah, mesti kuatkan semangat demi untuk secebis ilmu.. (mudah-mudahan bermanfaat) 

Ok tak mau sedih2 lagi..hehe (cuba pujuk hati sendiri huu)

Erm takde la apa pun yang aku nak 'share'kan kat sini .. cuma aku tetiba teringat peristiwa masa aku ngan kengkawan tengah bebuka tadi..hehe

Tadi masa kitorang duk makan2 tu, jap.. tak sah kot rasanya kalo tak diselitkan dengan bercakap/berborak/bersembang.. alah kebanyakan pun cam tu kan hehe..(tak elok sebenarnya tau hee)

Tengah asik duk makan tu.. salah sorang membe aku mintak sudu, katanya nak makan kuih pelita.. ok da bagi sudu tu beliau pun makan la dengan berseleranya hehe .. sume membe aku makan kuih tu kecuali aku.. aku tak makan tu bukan ape pun sebab da penuh la der..hehe (shhh stop!! huhu bukan tu yang aku nak cerita sebenarnya).. 

kuih pelita

Ok, erm dalam pada aku asik duk tengok membe aku makan tu.. tetiba terlintas kat kepala otak aku tentang status fb ad sorang hamba Allah ni.. status dia berbunyik ...

"mana ada akok nge puteri mandi dkt branang ni!!!!!

Tu loghat kelantan..(klo tak paham skip je hehe).. dalam status dia tu ada something yang aku tak berapa tau & aku nak tau.. PUTERI MANDI..??hehe.. (ea aku tau lah tu sejenis kuih!! apa la..).. da tak tau, so aku pun tanya la membe aku ni kot2 la dorang tau kan.. Habis je soalan aku ajukan, dorang sume pandang aku and then gelak ramai2..(perh xpatut punya membe..hehe) apa boleh buat tesengih je la sambil tunggu jawapan dari dorang..(sabar je la haha).. lepas tu membe aku pun terangkan la & cuba gambarkan kat aku tentang kuih PUTERI MANDI tu bla bla bla... huhu

Cerita kami tak habis kat situ je.. lepas satu kuih ke kuih yang lain kitorang bongkar..hehe( nama pun pompuan mesti banyak cakap nye..hehe) nasib tak terlepas maghrib huhu (jangan diamalkan!!  huu).. hmm banyak lagi rupanya kuih2 tradisional yang aku tak tahu..malunya :( haha..



 kuih puteri mandi 





antara kuih2 tradisional yang sempat aku google..hehe


k ah da lewat jap lagi nak bangun sahur pulak..hihi ..daaa~~

p/s: kepada yang empunya status aku mintak maaf coz cilok ko punya status hehe sory yer..

ieywa :- klo nak tau ko google je r senang cerita..haha
(aku da google da kuih2 yang ko sebut tu..hehe btw thanks) 


18 comments:

  1. Kuih Melayu bukan saja sedap di makan tapi punya nama yg berbagai-bagai variasi nama pokok, manusaia, binatang dsb..

    ReplyDelete
  2. stellaizz, sabar ea puase kn..hehe^^

    ReplyDelete
  3. kakzakie: haha btl tu kak..tu lah unik namanya hehe =)

    telaga putih: kuih tako tu yang mane 1 ek.huhu..

    ReplyDelete
  4. Suke bahulu yg ade kuah tu, tak silap name dia nekbad Kan? Hee

    ReplyDelete
  5. cis! org bndr rupanya.. xtau kuih tako.. kuih tako tu nama kampung bg kuih tepung pelita.. huk9

    *dlm ni awak tulis kuih pelita.. =.=

    ReplyDelete
  6. wah kuih...... (terbang melayang2)

    ReplyDelete
  7. telaga putih: oit mn ad la..haha ea ke..xtau plk, biasa pgl kuih pelita je r..hehe :p

    hyz: sbr2..puase2 hee =)

    ReplyDelete
  8. org kampong cm sy pgl nama dia kuih tako.. ce tnya mak ayah awak.. kalo dorg xtau gak, xdapek den nk nolong.. huhu

    ReplyDelete
  9. da 2 sy xde la dk bndr sgt pn..em btl la 2..hee =)

    ReplyDelete
  10. da tanya da?? btol kn kuih tako.. tu pgln org kampong cm kami ni.. huuuu~

    ReplyDelete
  11. blm..lupe hehe..
    la hai prlu ea cm 2..sy dk kg gk pe..^^

    ReplyDelete
  12. pn sheila msti pndai wt kuih2 2 kn..hee :)

    ReplyDelete
  13. aaa.tak tahan tgok kuih2 niii..

    ReplyDelete

Copyright © 2011 tulip keRdil. All Rights Reserved.